Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Film / Musikk
5 på gata
Data
Elektronikk
Helse
Humor
Hvor og når
Innenriks
Kommentar
Konspirasjonsteorier
Leserinnlegg
Reportasje
Sport
Ukas hjemmeside
Ukas portrett
Utenriks
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


Nynorsk i skolen eller ikke?

I dagens samfunn er det stadig diskusjoner og debatter om norske elever burde lære nynorsk på skolen eller ikke. Sverre Gunner fra Riksmålsforbundet, mener nynorsk burde være et muntlig fag, og at elevene skal konsentrere seg om hovedmålet sitt. På en annen side mener Hege Lothe fra Norges Mållag at nynorsk grammatikk er viktig for elevene med tanke på utdanning.

2012-10-28 13:00:03 | Skrevet av Sunniva Grønoset Eidsvoll VGS | © Nettavis.net

- Hva syntes du om at det er nynorsk i norske skoler i dag, syntes du det er viktig at ungdommer lærer det?

- De to målformene er like beriget de står på lik linje, men vi i riksmålet mener at elevene skal konsentrere seg om hovedmålet sitt, forteller Sverre Gunnerud som jobber i riksmålsforbundet.

  De som har bokmål som hovedmål, og nynorsk som hovedmål skal konsentrere seg om det. Elevene burde lære seg sitt hovedmål ordentlig, men det er viktig og ha gode kjennskaper til sidemålet også, mener Gunnerud.

-  Tror du gjennomsnittlige elever på skolene i dag får bruk for ny norsk senere i livet?
  
- Ja jeg tror elver får bruk for nynorsk senere i livet, blant annet i forskjellige jobber. For eksempel i staten der det krevers begge målformer, forteller Gunnerud.  Ellers er det et faktum at de som har bokmål som hovedmål og skriver nynorsk som sidemål, skriver bare nynorsk til eksamen og får ikke bruk for det senere i livet, legger han til.

- Tror du at norske elever hadde oppnådd høyere karakterer hvis de kunne brukt den tiden som brukes på nynorsk, til og heller kunne lært det faget eleven har vansker med?

- Det vet jeg ikke men det er gjort forsøk på dette i Oslo.  De elevene som sliter med norsk, gjør det bedre når de kan konsertere seg med hovedmålet sitt.

- Det er jo mange barn og ungdommer som ikke er motivert for skolen i dagens samfunn, og Det er ikke til å legge skjul på at mange ungdommer har en negativ innstilling på nynorsk. Tror du att elever på norske skolen i dag hadde vært mer motivert hvis det ikke hadde vært nynorsk på skolen.?

I norske skoler i dag, brukes det mye tid på å terpe grammatikk, mener Gunnerud. Skolene burde mer tid på å lese nynorsk enn å skrive det, fordi det skrives mye god litteratur. han tror at norske elever ville senke skuldrene og syntes faget ville vært mer interessant, hvis de ikke hadde hatt så mye grammatikk hengende over seg.

-  Det blir spennende og høre det nye forslaget til undervisnings minister Kristin Halvorsen om norsk undervisning i skolen, sier Sverre Gunnerud.
  
Er det blitt en slags trend for elevene å ha en negativ innstilling til å lære nynorsk?  Mange ungdommer som har nynorsk som sidemål, har en negativ innstilling til faget og legger svært lite arbeid i det.  På en annen side syntes elever det er interessant og lære nynorsk, det er jo en stor del av Norges historie og kultur.  

Hege Lothe frå Noregs Mållag, mener det er viktig at elever i Norske skoler i dag lærer både bokmål og nynorsk. Hun mener at ungdommer vil få bruk for dette senere i livet.

I dagens samfunn er det to målformer, det er bokmål som dominerer og en mindre del av befolkningen snakker dialekt og skriver nynorsk. På grunn av dette finnes det jobber der det kreves at man må kunne både bokmål og nynorsk. Dette gjelder for eksempel i staten, lærere, advokater, hvis du jobber med å lage reklamer eller er journalist.
   Hege Lothe mener at det lønner seg kunne skrive begge skriftspråkene fordi da har men en større mulighet til å samarbeide og kommunisere med andre mennesker.  Det er mange ungdommer som setter seg mål, legger planer om hvilken utdanning man skal ta og hvor man skal bosette seg her i landet.  

- Men  I det man blir eldre og mer moden er det mange som endrer mening, sier Lothe. Kanskje man bosetter seg en plass der det skrives nynorsk, eller man tar en utdanning der det kreves begge skriftspråk.  Selv om mange elever i norske skoler i dag, mener at de ikke får bruk for nynorsk, mener Lothe at elevene vil få nynorsken til gode en eller annen gang senere i livet.

- Er det bortkastet tid at elevene bruker tid på og lære seg nynorsk som er nesten likt bokmål, er det egentlig vits i å lære seg to nesten like skriftspråk?

- Bokmål og nynorsk kommer fra ulike skriftkulturer, forteller Hege Lothe.  Nynorsk kommer fra dialekter som Ivar Aasen samlet, skriftspråket har endret seg etter hvordan samfunnet og folk har forandret seg. Sånn er det fortsatt i dag, legger hun til.  Bokmål kommer fra Dansk og er blitt mer fornorsket, til hvordan vi skriver i dag sier Lothe.

I dag er det blitt mindre grammatiske forskjeller i bokmål og nynorsk. Lothe mener allikevel det er relevant at elever i norske skoler lærer begge skriftspråkene.  Selv om det grammatiske blir mer likt, så vil forskjellig identitet, historie, tradisjoner og stedene skriftspråkene ble dannet, skille nynorsk og bokmål fra hverandre. Dette mener Lothe er ett viktig poeng for å bevare nynorsk i norske skoler.

-Tror du at norske elever hadde oppnådd høyere karakterer hvis de kunne brukt den tiden som brukes på nynorsk, til og heller kunne lært det faget eleven har vansker med?

-Nei, jeg mener at hvis man skal bli god i noe så man øve og øve. Det kommer ann på mengden trening, forteller Lothe.  På en annen side så tror jeg at ved å lære ett nytt språk og ny grammatikk så vil man bli flinkere i et annet språk også. Så jeg mener at det er en fordel for elvene å lære både bokmål og nynorsk, legger hun til.

Lothe mener Norske skoler i dag, bruker for lite tid på nynorsk. Derfor får ikke mange av elevene gode karakter, fordi de ikke lærer skriftspråket ordentlig.

-Det er mange ungdommer som ikke er motivert for skolen, i dagens samfunn. Og det er ikke å legge skjul på, at mange ungdommer har en negativ innstilling på nynorsk. Tror du at elever i norske skoler i dag, hadde vært mer motivert hvis det ikke hadde vært nynorsk på skolen?

-Nei, jeg mener at elever egentlig burde lære nynorsk tidligere sier Lothe. Engelsk er et språk som læres tidlig og jeg tror at nynorsk hadde blitt med akseptert av elevene hvis de hadde fått det tidligere på skolen.  

I samfunnet har det vært flere forslag, om hvordan elever skal lære nynorsk på skolen. Ett forslag er at grammatikken skal fjernes og elevene skal bare lese nynorsk. Dette er et forsøk for å få elevene til å se mer positivt på faget og bli mer motiverte.  

Hege Lothe er uenig i dette, hvis grammatikken blir fjernet mener hun at elevene vil få problemer senere i livet med tanke på utdanning.  

I dag er det mye uenighet om hvordan faget norsk skal læres.  Det oppstår diskusjoner og debatter, særlig om de elevene som har nynorsk som sidemål.
På den ene siden mener Riksmålsforbundet at elevene burde konsentrere seg kun om hovedmålet sitt. Mens på den andre siden mener Norges mållag at side målet nynorsk, er like viktig som hovedmålet.
Det er et stort spørsmål om politikerne og samfunnet generelt, vil finne en løsning på dette problemet. Vil vi noen gang bli enige om hva som er viktigst og best for elevene å lære?

Tilbake til forsiden | Reportasje

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• Opel Vectra
• Misubishi Space Star
• Chevrolet
• Ford Focus
• Toyota Avensis 2010 modell
• Dataer Under 4,300 kroner
• Kurt Davis
• Storhamar vålerenga
• Storhamar vs Sparta
• Skellefteå vs storhamar
• Frisk Asker vs Storhamar
• AIK vs SIL
• AIK vs SIL
• Storhamar vs skellefteå
• Manglerud star vs storhamar
• VIF VS SiL
• StorHamar vs OCELÁŘI TŘINEC
• Sparta mot Frisk Asker
• Ishocky sesongen er igang
• JUDO
• Utenlandske rytmer,dans og sang gir nytt liv
• Er 3.14 et bevis på illuminati?
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?