Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Film / Musikk
5 på gata
Data
Elektronikk
Helse
Humor
Hvor og når
Innenriks
Kommentar
Konspirasjonsteorier
Leserinnlegg
Reportasje
Sport
Ukas hjemmeside
Ukas portrett
Utenriks
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


sony ericsson satio

2010-05-19 18:50:59 | Skrevet av Eivind Injer | © Nettavis.net

Sony Ericsson Satio
Best på bilder og lyd
Sony Ericsson (SE) er ganske “vinglete” i forhold til plattformer for sine mobiltelefoner med berøringsskjerm. For underholdingstelefonen Satio har de litt overraskende valgt Symbian S60v5, som er det samme operativsystemet som Nokia benytter blant annet på sin businesstelefon N97. Heldigvis for brukeren har SE byttet ut de fleste applikasjonene som håndterer media fra standardapplikasjonene til mer fancy og/eller brukervennlige varianter. Telefonens sterkeste side er sannsynligvis kameraet, som har hele 12 megepikslers oppløsning og autofokus, men desverre ikke optisk zoom.

Av Erik G. Nilsson · 19.02.2010 23:13Sony Ericssons nøyer seg øyensynlig ikke med å tilpasse sin egen mobilplattform til berøringsskjermer. Som et resultatet av dette tilbyr SE om kort tid også touch-telefoner med tre andre operativsystemer enn sitt eget. Først ute var de med den Windows Mobile-baserte Xperia X1 (produsert av HTC) (senere etterfulgt av X2 – og etter hvert Aspen), deretter kom Satio (og snart Vivaz) som kjører Symbian, mens den nye Xperia X10 blir en Android-telefon. En slik “plattform-surfing” behøver ikke være noe dumt trekk, men det er litt overraskende å velge den forholdsvis trauste Symbian S60-plattformen på en telefon som profileres som en hipp telefon for unge mennesker. Mye på telefonen fremstår derfor som ganske likt som på Nokias N97-modeller og 5800, dog med bedre applikasjoner for å håndtere media, bedre kamera og en annen løsning for startskjermer/stand by modus.


Design
Utseendet på Sony Ericssons Satio-telefon er en blanding av en ganske standard touch-telefonutforming hvor skjermen dekker nesten hele overflaten, og det er få og diskret knapper under denne, og et originalt uttrykk ved svært avrundede ender øverst og nedert på telefonen – nærmest som om en sylinder er kappet i to på langs og festet i hver av kortendene på telefonen. Om ikke annet gir denne detaljen telefonen særpreg, og formen blir videreført i den bebudede etterfølgeren Vivaz, der de avrundede endene også har en bøy.

Satio finnes i en svart, en sølv og en vinrød utgave. Alle tre fargevariantene er sorte foran, så etter min mening er den sorte varianten mest gjennomført. I og med at den 3,5” store skjermen har ”ekte” widescreenformat (16:9) blir telefonen ganske langstrakt. Den er overraskende tykk sammenlignet med mange andre moderne telefoner, særlig tatt i betraktning at den ikke har fysisk tastatur. Tykkelsen skyldes trolig primært det avanserte kameraet, og ikke minst dekselet over dette som virker unødig stort og klumpete.

Foran på telefonen er det kun tre fysiske knapper: rødt og grønt rør og en menyknapp. Disse sitter under skjermen. Telefonen har innebygde høytalere i stereo og Sony Ericssons standardkontakt, som benyttes både for å kople til headset, USB synkroniseringkabel og lader. Dette betyr at ingen av disse funksjonene benytter standard koplinger. Hvor alvorlig dette er i praksis kommer an på bruksmønsteret, med hvertfall med mitt bruksmønster er dette en klar ulempe. Headsetløsningen er dog ikke helt uspiselig fordi det er mulig å kople vilkårlige hørelurer til fjernkontrollen, men det er opplagt at en løsning der headsetledningen stikkes inn i et hull sitter mye mer stabilt enn SE sin ganske løstsittende kontakt.

Telefonen har plass for minnekort av typen microSD (det følger med et minnekort på 8 GB). Den har også volumknapper og kamera- og medieavspillingsknapper på siden, samt en låseknapp for å skru taste-/skjermlås av og på.Oppsett
Som mobiltelefoner flest er det bare å sette inn sim-kortet, lade telefonen og så sette i gang. Telefonen kjører Symbian System 60 versjon 5, og hvis man er vant til avanserte telefoner fra Nokia bør det ikke være for mange startvansker. Det er derimot trolig at dette ikke gjelder så mange i den unge og hippe målgruppen telefonen er rettet mot. Så for mange av disse, og andre brukere som er nye på Symbian S60 - særlig de som er vant til å benytte enklere telefoner - må en del opplæring/tilvenning påregnes.

Satio støtter synkronisering med Outlook via egen synkroniseringsprogramvare fra Sony Ericsson, enten via USB-kabel eller Bluetooth. Dette fungerer glimrende. Telefonen støtter også i teorien trådløs synkronisering mot Exchange (såkalt push-mail) via programmet RoadSync. Oppsett er greit dersom man kjenner nødvendige besvergelser som kreves for oppsettet mot Exchange, men undertegnede greide ikke å få det til å virke. Dette skylder muligens at Exchange-serveren jeg forsøkte å kople til krever at den får satt låskode på telefonen for å godta tilkopling. I så fall er dette en stor svakhet ved RoadSync.


Funksjoner
Satio har det meste man kan forvente av en avansert, moderne telefon. Foruten alle forventede GSM-bånd og 3,5G-støtte med høyhastighets dataoverføring har telefonen WLAN, SMS, MMS, Bluetooth, FM-radio, kamera på hele 12 megapiksler med Xenon-blits og autofokus + eget kamera for videosamtaler, mulighet for videoopptak, mp3- og videoavspiller, Java-støtte, GPS, samt lys-, avstands- og bevegelsessensor. Videre er det bl.a. vanlig PIM-funksjonalitet (kontakter, kalender), nettleser, notatblokk, PDF-viewer (må kjøpe lisens etter prøveperiode), viewere for MS Office-dokumenter (må kjøpe lisens for å kunne benytte redigeringsfunksjoner), kalkulator, omregningsprogram, bilderedigeringsprogram og en enkel diktafon. Og hvis man ikke er fornøyd med denne fyldige funksjonslisten finnes det en rekke programmer å laste ned eller kjøpe i og med at telefonen benytter Symbian S60v5.

Nettleser
Som på andre S60-telefoner har Satio en ganske god nettleser. Den er basert på å vise nettsidene slik de er originalt. Dette fungerer overraskende godt, og navigering rundt på sidene er enklere via touch enn på telefoner uten. De som har benyttet Safari på iPhone eller iPod Touch vil nok allikevel bli skuffet, for surfeopplevelsen er noen hakk dårligere i Symbian. Hvis man vil komme litt nærmere surfeopplevelsen til eplehodene bør man installere Operas nye nettleser for S60 (ikke Opera Mini), som er riktig bra og fungerer glimrende på telefonen. I tillegg til den generelle nettleseren er det flere programmer for å aksessere spesielle nettjenester, bl.a. en egen YouTube-klient, et program for å identifisere musikk ut fra lydkutt, chat-klient, og en Google Maps klient.

GPS
For kart/navigering følger det, i tillegg til programmene som er en del av Symbian S60, med en installasjon av programmet Wisepilot. Dette er et helt greit program for kartvisning å bilnavigering, som på mange måter er ganske likt Nokia Maps, selv om Wisepilot er litt bedre på bilnavigering mens Nokia Maps er bedre på kartfølging.

Den største ulempen med programmet er at det ikke følger med lisens for i det hele tatt å kunne bruke det. Inntil ganske nylig har det vært vanlig på de fleste telefoner med GPS at det enten ikke er installert programvare for navigasjon, eller at man må kjøpe lisens for å kunne benytte det som er installert fullt ut. I og med at Nokia nå har begynt å levere sin navigasjonsløsning kostnadsfritt, blir dette en svakhet på Satio. Det blir spennende å se om Sony Ericsson følger opp med et gratistilbud for sine kunder.

Wisepilot krever på samme måte som Nokia Maps nettkopling for å kunne utnytte alle mulighetene, og det er sjelden det er mulig å utnytte WLAN samtidig som GPSen er i sving. Kart som lastes ned til telefonen blir lagret, men man må uansett regne med at det blir en god del datatrafikk hvis man bruker kartløsningene aktivt (kostnadene er selvfølgelig avhengig av abonnementet man benytter). Det fulgte ingen informasjon med telefonen om hvorvidt det er mulig å laste kart ned på PC for overføring til telefonen. Å benytte kartløsningen i utlandet uten en slik mulighet må regnes som risikosport for lommeboken til den som betaler abonnementet.

Øvrige funksjoner Bevegelsessensor har blitt ganske vanlig på nye telefoner, særlig på såpas dyre telefoner som Satio. I tillegg til å snu bilder som blir tatt automatisk, har telefonen også mulighet til å veksle mellom stående og liggende skjermbilder automatisk når telefonen snus. Dette virker faktisk på de aller fleste programmene på telefonen. I og med at denne funksjonen kan skrues av og på er det opp til den enkelte å avgjøre om det er mest nyttig eller irriterende. Sensoren kan også benyttes til å skru av lyden ved anrop og til å utsette alarmer, begge deler ved å snu telefonen med skjermen ned. Telefonen har også en avstandssensor, som bl.a. benyttes til å deaktivere berøringsskjermen når den holdes nær øret. Kameraet har muligheter for å legge til plasseringsinformasjon på bildene vha. GPSen.

Menyer og skjermer
På samme måte som Nokias N97-modeller har Satio et forholdsvis ryddig og håndterbart menysystem, som åpnes fra menyknappen under skjermen. Dog er ikke alt like intuitivt, bl.a. at en del av de programmene som ikke har fått plass i hovedmenyen er tilgjengelig under menyvalget “planlegger”. Dette er ekstra forvirrende fordi ingen av av programmen under dette valget har med planlegging å gjøre (kalenderen ligger f.eks. direkte under hovedmenyen).

Ett av stedene Satio skiller seg klarest fra N97-modellene er i oppbygging og utforming av startskjermen(e). Nokias telefoner har én startskjerm som kan skreddersys av brukerne til å inneholde et antall små applikasjoner som viser informasjon og/eller lar brukeren starte vanlige applikasjoner, samt utføre operasjoner direkte fra startskjermen. Satio har i stedet intet mindre enn fem startskjermer som brukeren kan velge mellom fra en knapperad øverst på skjermen. Typen informasjon på hver av disse fem skjermene er forhåndsbestemt, men brukeren kan velge hvilke konkrete valg som skal være på de fleste skjermene. Tre av skjermene brukes til å velge blant hhv. favorittkontakter, snarveier til nettsider og snarveier til programmer. En skjerm brukes til å bla i miniatyrversjoner av bilder, mens den siste ser ut til å være standard startskjerm for Symbian S60, der man kan styre musikken, få opp telefontastatur, åpne mediespiller eller meldingsfunskjonene, samt søke.

Personlig liker jeg at det er flere startskjermer, men ikke den funksjonsorienterte inndelingen. Jeg synes løsningen som Nokia har med å kunne blande innhold på startskjermen fungerer bedre, men ville gjerne ha dette kombinert med Satios løsning med flere startskjermer.

I og med at Satio benytter Symbian S60v5 har den de samme generelle svakhetene i touchløsningene som andre telefoner med samme OS, bl.a. at menyene inne i applikasjonene har en tendens til å være veldig omfattende, og det er ofte for mange valg (særlig i venstremenyen) til at det plass på skjermen, slik at denne må scrolles for å se alle valgene, samt inkonsistens i måten lister, ikoner, knapper og menyvalg opereres på.

Satio har ikke fysisk tastatur, så all skriving må skje ”på skjermen” med bruk av en av flere mulige løsninger. Den har en touchversjon av et standard T9-tastatur, som dekker hele skjermen og oppfører seg så og så likt som et tradisjonelt telefontastatur. Videre er det to QWERTY-tastaturer, ett som dekker hele skjermen og som er greit å operere med fingre eller negl, og ett mye mindre som er vanskelig å bruke uten stylus. I tillegg har telefonen en håndskriftsgjenkjenner som fungerer tålelig bra hvis man bruker neglen eller en stylus, og tar seg tid til å trene litt.

Mediefunksjoner
I og med at telefonen profileres som en mediatelefon og programvaren for å håndtere digitale medier er noe av det som skiller den mest fra Nokias telefoner med samme operativsystem, er det naturlig å vie disse applikasjonene litt ekstra oppmerksomhet. Telefonen har egen programvare får å navigere i og høre på lyd, podcaster og radio, samt tilsvarende for å navigere i og se på bilder og video (inkludert spesiell håndtering av YouTube). Disse programmene har fleksibel navigeringsfunksjonalitet i mediabibliotekene, bl.a. mulighet for å aksessere både etter dato, kategorier, tager og filstruktur, og snarveier for å komme seg raskt på tvers av navigeringsstrukturene. Blant mediene som håndteres spesielt er podcaster, derfor er det synd at den ikke har spesialisert programvare for nedlasting av slike (annet enn generisk håndtering av rss-filer i nettleseren). Podcast-fans er derfor avhengig av å laste ned på PC el.l. og så overføre podcastene til telefonen. Telefonen har også en egen nettkoplet applikasjon for å identifisere musikk ut fra lydkutt. Denne fungerer tålelig bra hvis man holder telefonen riktig i forhold til lydkilden og det som spilles av ikke er alt for obskurt. Sammen med telefonen følger det også med 60 gratis nedlastinger av filmer og videoer fra Sony Ericssons PlayNow-tjeneste. Denne tjenesten må, ut fra det jeg har greid å finne ut av aksesseres via nettleser.

Kameraet på telefonen er på hele 12 megapiksler, og den tilhørende programvaren for å styre kameraet og redigere bildene er helt på høyden med programvaren i kompaktkameraer rent funksjonalitetsmessig. Det er positivt at touchskjermen utnyttes på en bra måte, bl.a. er det mulig å angi hvor i motivet det skal fokuseres ved å peke på skjermen. Det klareste savnet i forhold til et spesialisert kamera er optisk zoom.Ytelse
De første S60-telefonene hadde ord på seg for å være svært trege. Dette har gradvis bedret seg, og Satio er stort sett kjapp. Samtalekvaliteten er helt grei, her betyr som regel dekning og operatør mer enn telefonen. FM-radioen er avhengig av god dekning for å unngå skurring og skraping, særlig hvis man går rundt. Kameraet på 12 megapiksler med autofokus, kameralys og blits, tar gode bilder, men i tillegg til manglende optisk zoom, sliter kameraet med fokus på korte avstander, også med makro skrudd på.

Lydavspilling tjener på at det er standard øretelefonkontakt i den medfølgende styringsenheten for handsfree, slik at det er mulig å bytte ut de ikke alt for gode medfølgende ørepluggene hvis man skal høre musikk. Som nevnt er det en svakhet at man ikke kan kople øretelefoner direkte til telefonen. De innebygde stereohøytalerne egner seg best for video og snakkeprogrammer på radio eller podcast. Videoavspillingen er riktig bra dersom man har videofiler som støttes av spilleren (typisk podcast-formater). Skjermen er klar og lyssterk, og er stor nok til å se mer enn bare korte videoklipp.

Batterilevetiden er som på andre funksjonsrike telefoner med mange tilkoplingsmuligheter helt avhengig av hvilke funksjoner man benytter. Med GPSen skrudd på med kart som vises hele tiden og blåtannskopling til bilens stereoanlegg for å høre musikk og navigasjonsinstruksjoner tappes batteriet atskillig raskere enn når den er standby i lomma. Selv om jeg ikke har gjort noen formelle målinger, virker det som om telefonen går fortere tom for batteri enn de sammenlignbare modellene fra Nokia. Som på flere av Nokias telefoner er batteriindikatoren litt som bensinmåleren på eldre Volkswagenmodeller – den viser fullt batteri i lang tid, og når den først begynner å synke går den veldig fort tom. Det kan derfor virke som om dette er en “feature” på Symbian S60.

Størrelse og vekt
•Høyde: 11,2 cm
•Bredde: 5,5 cm
•Dybde: 1,3 cm
•Vekt: 126 gram
I esken finner du
•Sony Ericsson Satio
•USB-kabel
•Lader for strømnett
•Stereo handsfree med fjernkontroll
•8GB microSD minnekort
•Instruksjonsbok
Skjerm
•3,5 tommer (målt diagonalt)
•Bildeoppløsning på 640 x 360 bildepunkter (210 bildepunkter per tomme)Konklusjon
Karakter

4Design  
Oppsett  
Funksjoner  
Ytelse   Lesernes karakter
4.3   7 stemmerOppsummert

Positivt:
+ karakteristisk design + funksjonsrik + bra kamera + gode programmer for å håndtere media + veldig bra skjerm i 16:9-format Negativt:
- litt tykk og klumpete utforming - variabel kvalitet på touchløsningene - avhengig av spesialledning for lading og PC-kopling - ikke mulig å kople øreklokker rett i telefonen - litt dårlig batterInformasjon
» Offisiell produktside
» Produsent: Sony Ericsson
» Levert av: JPR AS
» Veiledende pris: fra ca. kr. 4.200,- uten abonnement i ne
» Kjøp produktet
Legg til Bokmerke
I og med at telefonen er såpas lik Nokias touchtelefoner med samme operativsystem har det vært naturlig å sammenligne med disse i denne anmeldelsen. Som nevnt er mye likt, og telefonene har mange av de samme styrkene og svakhetene. Der Sony Ericssons telefon skiller seg positivt ut er på kamera og håndtering av media. Nokia skiller seg positivt ut på nyttefunksjoner, bl.a. bedre trådlløs synkronisering, mer fleksibel startskjerm og for N97 sin del fysisk tastatur. Konklusjonen for de som ønsker en touchtelefon med S60v5 fra en av disse leverandørene er derfor å velge Satio hvis kamera og håndtering av media er viktigst, mens de nytteorienterte bør velge Nokias litt mer trauste modeller

hentet fra itpro.no

Tilbake til forsiden | Film / Musikk

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• Chevrolet
• Ford Focus
• Toyota Avensis 2010 modell
• Dataer Under 4,300 kroner
• Kurt Davis
• Storhamar vålerenga
• Storhamar vs Sparta
• Skellefteå vs storhamar
• Frisk Asker vs Storhamar
• AIK vs SIL
• AIK vs SIL
• Storhamar vs skellefteå
• Manglerud star vs storhamar
• VIF VS SiL
• StorHamar vs OCELÁŘI TŘINEC
• Sparta mot Frisk Asker
• Ishocky sesongen er igang
• JUDO
• Utenlandske rytmer,dans og sang gir nytt liv
• Er 3.14 et bevis på illuminati?
• The Legend of Zelda
• Vil ha fri ulvejakt
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?