Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Film / Musikk
5 på gata
Data
Elektronikk
Helse
Humor
Hvor og når
Innenriks
Kommentar
Konspirasjonsteorier
Leserinnlegg
Reportasje
Sport
Ukas hjemmeside
Ukas portrett
Utenriks
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


LG Optimus Windows phone 7

2011-01-12 16:17:47 | Skrevet av Eivind Injer | © Nettavis.net

LG Optimus 7
Windows Phone 7 som svinger
LG Optimus 7 (som også går under betegnelsen E900) er en av de første telefonene på markedet som benytter Microsofts nye operativsystem for mobiltelefoner – Windows Phone 7. Syv ser ut til å være et lykketall for Microsoft når det gjelder operativsystemer. Ikke bare har de lykkes både teknisk og markedsmessig med Windows 7, førsteinntrykket av Windows Phone 7 slik det fremstår på LG Optimus 7 er også meget godt. Det er raskt, brukervennlig og pent å se på. I og med at det mest interessante med denne telefonen er at den nettopp benytter Windows Phone 7, vil anmeldelsen handle like mye dette som egenskaper ved telefonen.
Av Erik G. Nilsson · 10.01.2011 20:17Microsofts operativsystemer for mobile enheter har hatt en lang og broket historie. Fra de første versjonene av Windows CE for såkalte embedded systems siste halvdel av 90-tallet, via PocketPC rundt 2000, Windows Mobile fra 2003, og nå i år Windows Phone 7. Selv om Microsofts mobile historie ofte fremstilles som mislykket i pressen, er bildet langt fra så enkelt. Windows CE har vært en knallsuksess, blant annet er omtrent alle GPS-enheter for bilnavigasjon bygget over dette operativsystemet (som heldigvis er usynlig for brukeren) – noe som har gjort det ganske enkelt for de samme leverandørene å selge programvaren på disse enhetene også som rene programvareprodukter under PocketPC og Windows Mobile. Videre har PocketPC og Windows Mobile vært den dominerende plattformen for profesjonelle mobile anvendelser, som løsninger for serviceteknikere, selgere, håndverkere, drosjesjåfører, lager, og vareopptelling i butikker for å nevne noen eksempler.

På de samme plattformene har det de siste ti årene vært et svært bredt utvalg av applikasjoner også for sluttbrukere innenfor alle tenkelige anvendelsesområder, og plattformene har også vært preget av god integrasjon med Microsofts desktopløsninger (inkludert god integrasjon med Exchange for epost, kontakter og kalender). På tross av dette har ikke telefoner basert på plattformene slått igjennom i forbrukermarkedet. Hovedgrunnen til dette ble ganske åpenbar da iPhone slo gjennom, løsningene har rett og slett ikke vært brukervennlige nok. Dette har blitt ytterligere forsterket med Androids store suksess det siste året. På tross av at både Microsoft og telefonleverandørene har forsøkt å gjøre Windows Mobile mer brukervennlig ved å legge en lekker ferniss på toppen, har praktisk bruk vist at det måtte gjøres noe mer grunnleggende. Det er akkurat det Microsoft har gjort med Windows Phone 7, som fremstår som helt nytt fra innerst til ytterst. En konsekvens av å gjøre et definitivt brudd med nesten 15 års historie er at de heller ikke har kunnet ta med seg det brede tilfanget av 3.partsapplikasjoner til det nye operativsystemet. Markedsmessig er dette svært risikofylt, men allikevel sannsynligvis helt nødvendig for å ha en sjanse til å henge med i et mobilmarked som ser helt annerledes ut enn for tre år siden.

Design

LG Optimus 7 er en pen telefon. Den gir et både elegant og seriøst inntrykk. Designet antyder at den er rettet mot businessmarkedet, uten at den er like traust som mange av HTC\'s telefoner for det samme markedet. Telefonen er holdt i sort/mørke gråtoner, pakket inn i en blanding av plast og metall som i det store og hele gir et solid inntrykk. Den buede avslutning i underkant og den strå toppen bidrar begge til å gi telefonen et litt dynamisk utseende.

Skjermen er på 3,8 tommer, altså litt større enn en iPhone, men mindre enn Sonys Xperia X10 og HTC Desire HD. Skjermoppløsningen på 480x800 er likt som de fleste andre telefoner det er naturlig å sammenligne med, selv om det er mindre enn iPhone 4 og enkelte Android-telefoner.

Under skjermen foran på telefonen er det kun tre fysiske knapper: tilbake, hjem, og søk – som ser ut til å være en standard for telefoner med Windows Phone 7 (WP7). Det er ikke egne knapper for telefonering, men dette er en egenskap den deler med både iPhone- og Android-telefoner. I praksis skaper det overraskende få problemer, selv om det gjerne må trykkes litt ekstra for å telefonere. Telefonen har 3,5mm kontakt for handsfree/øreklokker, og benytter standard mikro-USB kontakt for synkroniseringskabel og lader. Begge deler er positivt. Telefonen har 16GB minne innebygget, men ikke mulighet for å øke dette med minnekort.

Den har også volumknapper og kameraknapp på siden, samt en av/på-knapp for å skru skjermen eller telefonen av og på. Telefonen har kamera med moderate 5 megapikslers oppløsning, men med autofokus.Oppsett

Som mobiltelefoner flest er det bare å sette inn sim-kortet, lade telefonen og så sette i gang, men for å utnytte telefonens muligheter må man kople den til en Windows Live-konto, og gjerne også konfigurere Exchange-knytting (som fungerer upåklagelig). Hvis man bruker Facebook og Twitter er det en klar fordel å kople brukerinformasjon til telefonen.

Selv om WP7 er helt nytt og har mange “nye” løsninger både visuelt og bruksmessig, er det ganske lett å lære – og det tar ikke lang tid før nyvinningene føles helt naturlige.

Windows Mobile benyttet Microsoft ActiveSync, og senere Mobile Device Center for å synkronisere innhold og overføre filer til og fra telefonen. På WP7 er det ikke lenger en generell mulighet for å overføre filer, og det er heller ikke en lokal filhåndterer på telefonen. All lokal filhåndtering må gjøres via applikasjonene som “eier” dataene. Det samme gjelder synkronisering av data, som for de fleste applikasjoner skjer mot ulike nett-tjenester. De eneste dataene man kan synkronisere mot en PC er medieinnhold – som administreres via programmet Zune på PC. Denne løsningen ligner mye på den sterke koplingen mellom en iPhone og iTunes, med unntak av at Zune ikke håndterer nedlasting og administrasjon av applikasjoner – dette gjøres kun lokalt på telefonen under WP7.

Personlig savner jeg både en generell lokal filhåndterer og muligheten for å overføre vilkårlige filer mellom telefon og PC. Selv om det er mulig å kjøpe applikasjoner som gir disse mulighetene, synes jeg det er et tilbakeskritt at det ikke følge med plattformen.

Funksjoner

Avanserte, moderne smarttelefoner skiller seg ikke så mye fra hverandre når det gjelder funksjonalitet. De har gjerne alle forventede GSM-bånd og 3,5G-støtte med høyhastighets dataoverføring, WLAN, SMS, MMS, Bluetooth, kamera med mulighet for videoopptak, MP3- og videoavspiller, kompass, GPS, samt lys-, avstands- og bevegelsessensor.

I tillegg til denne “standardlisten” har LG Optimus 7 også FM-radio. Telefonene skiller seg gjerne lit mer når det gjelder medfølgende programvare, men alle har gjerne vanlig PIM-funksjonalitet (kontakter, kalender), nettleser, epostklient, kartprogram, kalkulator, alarm og programvare for å håndtere bilder. Windows Phone 7 har i tillegg bl.a. mobile varianter av de viktigste Officeprogrammene (Word, Excel og OneNote), en Xbox-basert spillplattform, og et eget personsentrert program som integrerer informasjon fra sosiale medier.

LG Optimus 7 har også noe ekstra programvare ferdig installert, blant annet. en applikasjon som benytter teknikker fra utvidet virkelighet (augmented reality) for å vise informasjon om omgivelsene lagt over et levende kamerabilde, et program som støtter panoramafotografering, program for å spille av innhold på telefonen trådløst til andre enheter som støtter DLNA-standarden, samt div. småprogrammer som benytter ulike sensorer på telefonen. Hvis man ikke er fornøyd med denne fyldige funksjonslisten finnes det en god del programmer å laste ned eller kjøpe fra applikasjonsbutikken Marketplace – som f.eks. klienter for Shazam og Foursquare.

Selv om telefonen inneholder GPS og den har en bra Bing-basert kartløsning, følger det ikke med noe programvare for sanntidsnavigering (f.eks. i bil). Dette er ikke så uvanlig (selv om blant annet Nokia har slik programvare inkludert i sine telefoner), men faktisk finnes det per i dag ikke noe slik programvare for Windows Phone 7. Dette er ganske paradoksalt i og med at det var et svært bredt tilbud av slik programvare på Windows Mobile – både fra leverandørene av bilenheter som TomTom, Garmin og Navigon, og fra rene programvareleverandører. Det er overveiende sannsynlig at slike produkter vil dukke opp.

Bevegelsessensor har blitt ganske vanlig på nye telefoner, særlig på såpas dyre telefoner som LG Optimus 7. I tillegg til å snu bilder som blir tatt automatisk, har telefonen også mulighet til å veksle mellom stående og liggende skjermbilder automatisk når telefonen snus. Kameraet som har autofokus har muligheter for å legge til plasseringsinformasjon på bildene ved hjelp av GPSen.

Den virkelig store overgangen mellom Windows Mobile/Phone 6 og Windows Phone 7 er brukergrensesnittet – som er totalrenovert fra ytterst til innerst. Dette var en nødvendig oppussing, som har vært svært vellykket. Hele grensesnittet er visuelt tiltalende, fingervennlig og lettlest – blant annet fordi det brukes gode fonter i ulike størrelser og farger avhengig av informasjonens viktighet og kategori.

Det som er spesielt positivt er at Microsoft ikke bare har adoptert gode løsninger fra iPhone og Android, men også laget sine helt egne, tildels innovative løsninger. Et eksempel er den konfigurerbare startskjermen, som består av fliser (tiles) som er mer eller mindre dynamiske miniversjoner av applikasjoner og tjenester på telefonen – som både gir nøkkelinformasjon om status (f.eks. antall uleste meldinger), og er snarvei til de applikasjonene/tjenestene. Selve funksjonaliteten likner på liknende løsninger på andre plattformer, men det er svært visuelt tiltalende Et annet eksempel er bruk av den horisontale dimensjonen i applikasjoner. Tradisjonelt har horisontal skrolling vært bannlyst i brukergrensesnitt på mobile enheter. Det smarte Microsoft har gjort er å benytte horisontal skrolling til å bla mellom kategorier. Løsningen blir et dynamisk og visuelt tiltalende alternativ til tradisjonelle skillekort eller menyer. Et tredje eksempel er vertikal skrolling i lange lister. Selv med bruk av alfabetiske skrollbarer er dette vanskelig å benytte på alle plattformer dersom listene blir lange (f.eks. hvis man skal bla i alle sangene i en omfattende musikksamling eller blant tusenvis av kontakter). Den nye løsningen består i at man ved å trykke på en av bokstavene som er mellomoverskrift får opp et grid med alle bokstavene og svært raskt og presist kan navigere til ønsket sted i lista.

På samme måte som i Android er håndtering av multitasking skjult for brukeren. Dvs. at man som bruker sjelden vet om en applikasjon som ikke lenger er synlig har blitt stoppet eller kjører i bakgrunnen. Personlig liker jeg løsningen til Palms WebOS og Nokias Maemo bedre, der man til enhver tid kan få frem miniatyrskjermbilder av de faktisk kjørende applikasjonene.

LG Optimus 7 har ikke fysisk tastatur, så all skriving må skje ”på skjermen” med bruk av et QWERTY-tastatur. Skjermen er stor nok til at dette fungerer utmerket særlig i liggende, men også i stående format. Tastaturet har på samme måte som standardtastaturet på Android norske bokstaver tilgjengelig ved å trykke lenge på “eiertasten” (f.eks. holde på ‘a’ for å få opp bl.a. ‘æ’ og ‘å’).

Det er ikke uvanlig at det er mulig å styre telefoner ved talekommandoer. På denne telefonen er det tatt et skritt videre ved at det er mulig å diktere tekst, f.eks. innhold i tekstmeldinger. Dette fungerer overraskende bra, men langt fra feilfritt på engelsk.

Det er enkelt å installere og oppdatere programvare direkte på telefonen - altså uten å måtte kople til PC og kjøre spesiell programvare på denne for å håndtere programvaren på telefonen.Ytelse

Telefonen, og det meste av den medfølgende programvaren har høy ytelse, noe som også er essensielt med den direkte interaksjonen som WP7-omgivelsen og den kapasitive skjermen tilbyr. Samtalekvaliteten er helt grei, her betyr som regel dekning og operatør mer enn telefonen. Kameraet tar gode bilder, selv om det ikke kan matche et dediser digitalkamera på vanskelige motiver. Dog er det god hjelp å ha autofokus når man skal ta bilder på kort avstand.

Lydavspilling tjener på at det er standard øretelefonkontakt på telefonen, slik at man kan benytte sine favoritthørelurer hvis man skal høre musikk. Den innebygde høytaleren egner seg best for samtaler, video og evt. lydbøker, den er ikke egnet til å lytte på musikk. Videoavspillingen på telefonen er en fryd dersom man har videofiler som støttes av spilleren (typisk podcast-formater). Skjermen er klar og lyssterk, og er stor nok til å se mer enn bare korte videoklipp.

Batterilevetiden er som på andre funksjonsrike telefoner med mange tilkoplingsmuligheter helt avhengig av hvilke funksjoner man benytter. Med push-mail aktiv, GPSen skrudd på med kart som vises hele tiden og blåtannskopling til bilens stereoanlegg for å høre musikk tappes batteriet atskillig raskere enn når den er standby i lomma. Selv om jeg ikke har gjort noen formelle målinger, er erfaring fra bruk at dette er en telefon med lengre batterilevetid enn det som er vanlig i tilsvarende telefoner. Tatt i betraktning at dette er en telefon med et helt nytt operativsystem, har den vært overraskende stabil.

Størrelse og vekt:
Høyde: 12,5 cm
Bredde: 6 cm
Dybde: 1,2 cm
Vekt: 157 gram
I esken finner du:
LG Optimus 7
USB-kabel
Lader for strømnett
Stereo handsfree
Brukerhåndbok
Skjerm:
3,8 tommer (målt diagonalt)
Bildeoppløsning på 800 x 480 bildepunkter (246 bildepunkter per tomme)

Itpro.no

Tilbake til forsiden | Film / Musikk

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• Opel Vectra
• Misubishi Space Star
• Chevrolet
• Ford Focus
• Toyota Avensis 2010 modell
• Dataer Under 4,300 kroner
• Kurt Davis
• Storhamar vålerenga
• Storhamar vs Sparta
• Skellefteå vs storhamar
• Frisk Asker vs Storhamar
• AIK vs SIL
• AIK vs SIL
• Storhamar vs skellefteå
• Manglerud star vs storhamar
• VIF VS SiL
• StorHamar vs OCELÁŘI TŘINEC
• Sparta mot Frisk Asker
• Ishocky sesongen er igang
• JUDO
• Utenlandske rytmer,dans og sang gir nytt liv
• Er 3.14 et bevis på illuminati?
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?