Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Film / Musikk
5 på gata
Data
Elektronikk
Helse
Humor
Hvor og når
Innenriks
Kommentar
Konspirasjonsteorier
Leserinnlegg
Reportasje
Sport
Ukas hjemmeside
Ukas portrett
Utenriks
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


Chat

2010-05-26 18:47:34 | Skrevet av ung.no | © Nettavis.net

Praterommene der man chatter er laget slik at man logger seg inn i et fellesrom som man finner på ulike nettsteder. Når man logger seg på, bruker man et kallenavn (nickname/nick). I det åpne rommet er det som regel flere som kommuniserer med hverandre. På en typisk chattekanal finner man en navneliste som viser hvem som er koblet til rommet ved siden av det åpne rommet. Navn som ikke er aktive i fellesrommet er enten passivt observerende eller deltar i private samtaler i egne rom hvor de kommuniserer to og to. De private rommene etableres ved at en aktør klikker seg inn på et navn på navnelisten. Man kan da enten bli klikket bort, høflig avvist eller så er man på snakk.

Forskjell mellom åpne kanaler og MSN
De fleste har erfaring med chatting på internett eller MSN. Det har blitt en naturlig måte å kommunisere med venner på. De åpne kanalene kan ha egne temaer, ulike aldersgrenser eller mindre, geografisk tilknyttede kanaler der man kan møte noen fra nærmiljøet. Til forskjell fra disse kanalene chatter man hovedsakelig med vennene sine på MSN. Man må ha e-postadressen til dem man chatter med lagret, og flesteparten av disse kontaktene er venner, venners venner eller andre man har blitt kjent med via chattekanaler på nettet. Mange ønsker å bli kjent med andre gjennom chatting for å få chattevenner, og ikke nødvendigvis for å møte dem ansikt til ansikt.
Et eget språk
Chatting har et eget språk som kan virke forvirrende første gang du er inne på en chatteside. For eksempel blir man ofte møtt med forkortelsen ASL, som betyr at den som chatter med deg spør etter alder, kjønn og bosted (Age, Sex, Location). Språket er kort og ligner på det man bruker når man skriver tekstmeldinger på mobiltelefon.

Chattevenner er ikke som andre venner
Det å chatte kan ha både positive og negative sider. Det kan være utrolig gøy å chatte – du kan møte mennesker fra hele Norge og hele verden, diskutere favorittemaene dine, og bli kjent med masse spennende mennesker. Men – noen opplever også ekle og ubehagelig ting når de chatter. Du kan få ekle henvendelser, bli spurt om ting som du ikke har lyst til å snakke om eller svare på og du kan få lenker til sider du ikke har noe interesse eller lyst til å se på. Du kan få masse reklame (spim) og trusler, og den du snakker med på nettet kan vise eg å ikke være den du trodde han eller hun var.

Alle lyver på nettet
Det er en allmenn oppfatning at alle lyver på nettet, og ungdommene innrømmer at de også selv tuller om alder, navn og utseende. Særlig yngre jenter som sitter sammen mens de chatter er tøffere og lyver mer enn når de chatter alene.

Flørting er vanlig
Flørting er vanlig blant unge på de åpne kanalene. Redd Barna har snakket med mange ungdommer om chatting, og noen av gutta fortalte litt brydd om alle jentene som spurte om de skulle være kjærester. De fortalte at det av og til var noen som spurte om telefonnummeret, men at de selv aldri ga bort nummeret sitt. Men hvis noen oppga telefonnummeret sitt, sjekket de alltid opp om det stemte med opplysningene de hadde gitt via telefonkatalogen. De fortalte også at de ikke torde å tulle med jentene i klassen, fordi de andre guttene syntes det var \"teit\". Heldigvis kunne de i stedet chatte med jenter på nettet og tulle med dem der.

Tuller med alder
Det er ofte man tuller med alderen sin, hvor man kommer fra, utseende sitt og kanskje også seksuell legning. Noen har også flere nicknames der de opererer med ulike aldre.

Å chatte med venner er best
Forskning (Ellingsen og Bjørnstad 2002, Tapscott) viser at eldre ungdom ofte er lei åpne chatterom og foretrekker MSN og/eller lokale kanaler. På den måten unngår de den slitsomme og useriøse praten med fremmede på nettet.

\"... det første jeg gjør er å logge meg på MSN..\"
Og der snakker man om alt fra skoleepisoder, hva som skjedde i helgen, oppdaterer hverandre og planlegger trening, nye fester osv. Det er populært å ha mange kontakter, og gjennom hva Redd Barna erfarer, oppfatter man kontaktene som venner, selv om man ikke kjenner hverandre så godt eller treffes så ofte.

Du føler du har gått glipp av mye når du ikke har vært på msn på en stund
Gutt 14

Valg av nickname
Valg av nickname i et chatterom kan påvirke hvilke henvendelser man får, hvilke personer som tar kontakt, hva de prater om og mulige konsekvenser av chattingen.

Eksempler

    * Frekke_lolita_15@... eller jente15@...
    * Hornydevil@... eller hestegal@...
    * hunkwantstofuck@... eller dennyBeckham12@...Redd Barnas chatteregler
Det er ikke farlig å chatte så lenge du bruker hodet når du gjør det. Redd Barna har i samarbeid med ungdommer i Oslo utarbeidet fire chatteregler. Så lenge du følger dem, kan du trygt chatte i vei:

   1. Vær varsom - gi aldri fra deg navn, adresse eller telefonnummer!
   2. Gå ut hvis du ikke liker chatten - det er du som bestemmer!
   3. Møt aldri noen fra chatten alene - ha alltid med en voksen første gang!
   4. Hvis du skal møte noen fra chatten - velg et offentlig sted med mange mennesker!Vær anonym!
Det er viktig at du passer på å ikke gi fra seg for mye informasjon om deg selv før du føler deg 100 % trygg på at den andre personen er den du tror han eller hun er. Alle som chatter er i utgangspunktet anonyme, og det er ingen som kan finne ut om du lyver eller ikke. Anna på 11 år kan være Arne på 38 år, og omvendt. En enkel og lur regel er å ikke oppgi hele navnet ditt, adressen, mobiltelefonnummeret eller hvor du bor - og aller helst: bruk et kallenavn eller nickname som ikke forteller noe om deg selv. Når noen spør deg om ASL trenger du ikke å svare, eller du kan oppgi noe helt annet enn det som er sant. Og regn med at andre gjør det samme!

Bare fyll inn de feltene du må!
Selv om en side du er inne på eller en chattekanal spør deg om å registrere masse personlig informasjon, trenger du som regel ikke å skrive inn så mye. Hvis du må, fyll inn i de feltene du må, eller skriv inn falsk informasjon. Det viktigste er å ikke registrere e-postadressen din – da kommer du bare til å få masse uønsket e-post/spam/spim.

I heftet ”Alle ljuger på nettet – og alle vet det” har Redd Barna intervjuet en rekke ungdommer i ungdomsskolealder om sin bruk av Internett.

Tilbake til forsiden | Data

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• Chevrolet
• Ford Focus
• Toyota Avensis 2010 modell
• Dataer Under 4,300 kroner
• Kurt Davis
• Storhamar vålerenga
• Storhamar vs Sparta
• Skellefteå vs storhamar
• Frisk Asker vs Storhamar
• AIK vs SIL
• AIK vs SIL
• Storhamar vs skellefteå
• Manglerud star vs storhamar
• VIF VS SiL
• StorHamar vs OCELÁŘI TŘINEC
• Sparta mot Frisk Asker
• Ishocky sesongen er igang
• JUDO
• Utenlandske rytmer,dans og sang gir nytt liv
• Er 3.14 et bevis på illuminati?
• The Legend of Zelda
• Vil ha fri ulvejakt
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?