Nettavis.net Bli med å skape Norges største nettavis for ungdom.

Søk i artikler
Søk i artikler:
Google-søk:
Nyheter
Forside
Film / Musikk
5 på gata
Data
Elektronikk
Helse
Humor
Hvor og når
Innenriks
Kommentar
Konspirasjonsteorier
Leserinnlegg
Reportasje
Sport
Ukas hjemmeside
Ukas portrett
Utenriks
Eksterne linker
Romerike Internett
Tips oss!
Send en e-post til tips@nettavis.net eller ring 95751335.
MMS

Ditt bilde her? Lag en ny MMS-melding og legg ved et bilde. Bruk kodeordene mn nn og send meldingen til 2065. Bildet kommer opp når administrator godkjenner bildet.
Pris: 5,-.

Tjenesten er levert av Monsternett.


Eidsvoll vgs

Idrett kan være linja for deg

I dag finnes det ca 150 idrettselever på Eidsvoll videregående. Hvis du velger idrett vil du få studiekompetanse, akkurat som hvis du hadde gått allmennfaglig linje. Du trenger studiekompetanse hvis du vil søke videre på høyskoler og universiteter etter videregående skole. Idrettslinja er en linje som går over 3 år og ved å gjennomføre skolegangen får man generell studiekompetanse. Det er bare idrettsfag og form og farge du vil få studiekompetanse, velger du andre fag og fortsatt vil ha studiekompetanse må du gå påbygging. Så hvis du er glad i gym og vil studere videre etter videregående er idrettslinja noe for deg. På Eidsvoll vgs har man også egen fotballinje for de som er mer interessert i fotball enn i annen sport. Her kan man spesialisere seg innenfor fotball og i tillegg få vanlig studiekompetanse som de andre som går vanlig idrettsfaglinje.

2007-03-26 18:27:33 | Skrevet av Christina G johansen, Eidsvoll VGS | © Nettavis.net

Fordeler med idrettslinja er at man får litt avveksling fra å bare sitte på skolebenken og det blir en dag med både teori og praksis. Hvis du er glad i å trene er dette en linje for deg! Men hvis du er en av de som bare som er sportsinteressert ved å se på tv uten å bevege deg, bør du heller vurdere om du heller burde velge noe annet.
Line Brohaug (18) er en av de som er lei av vanlig skole, men valgte idrett fordi hun som mange andre ville ha full studiekompetanse. Line var også lei av å sitte ved skolebenken å bare ha tavle undervisning hele dagen og kjempe lange skoledager med bare teori.

- Jeg er glad jeg valgte idrett fordi jeg ikke er en av de som er glad i skolen men samtidig vil ha studiekompetanse og ha mulighet til å gjøre hva jeg vil etter videregående. Jeg syns det er for mye teori på allmenn, derfor var idrett et annet valg men med samme utgangspunkt for vi har jo mye av de samme fellesfagene som matte, engelsk osv, men vi slipper de tunge fagene som økonomi osv og vi slipper i hvert fall å sitte på rumpe hele dagen. Forteller Line Brohaug.


På idrettslinja er det 35 undervisningstimer i uka. Av de idrettsbaserte fagene finner du aktivitetslære, treningslære, man kan også velge mellom toppidrett og bredde idrett, hvor man enten spesialiserer seg innenfor en eller to idretter eller om man skal ha det mer variert. Av disse fagene er treningslære det eneste teoretisk faget. Resten er for det meste praktiske fag. Hvis du velger idrett består uken din av ca 12 timer aktivitet. I tillegg til de idrettsbelagte fagene må man ha flere vanlige fellesfag som norsk, engelsk, matte, naturfag og et fremmedspråk (på Eidsvoll har du valget mellom fransk, tysk eller spansk).

- Jeg liker aktivitetslære best av de fagene vi har på idrett, fordi det er et praktisk fag og vi lærer forskjellige idretter over perioder. Aktivitetslære er vanlig gym og man fokuserer på en sport over lengre tid (ca 1 måned). Etter det har man vurdering i den sporten, deretter har vi en annen sport neste måned. Treningslære er teori om kroppen, det er spennende men ikke like morsomt som gym. Sier Line Brohaug.


Merete Bjerke, Frode Hartviksen og Trine Kalsæg D’Eugenio er alle lærere på idrettslinja i Eidsvoll. Alle har gått på idrettshøyskolen og mener at dette er den beste linja man kan velge. Men da må man jo selvfølgelig ha interesse for sport. Hvis man har lyst til å fortsette med allmennfag men er lei av å sitte ved skolebenken opptil 8 timer 5 dager i uken er dette en perfekt linje for deg.

- Men for de som tror at idrett er en lettvindt vei å komme seg igjennom videregående på, så tar de feil. For det er mye krevende teori men skal igjennom, og man må fortsatt ha mange av de samme allmenne fagene som de på vanlig allmennlinje må ha så det blir ikke noe enklere av den grunn. Forteller Trine Kalsæg D’Eugenio som har undervist idrettsfag i 6 år.


På idrettslinja i Eidsvoll kan du regne med å ha opptil flere friluftsturer i løpet av året.  I 1.klasse har man som regel 2 turer. 1 friluftstur og en vinter/alpintur. Mens i 2. og 3. klasse drar man på kanotur i Femund, sykkeltur med overnatting, fottur i Rondane og skiturer til Trysil.

- Jeg tror at elevene på idrettslinja har et meget bra klassemiljø fordi at de lærer hverandre å kjenne ved å være på slike turer. I forhold til andre linjer som bare har 1 tur i løpet av alle 3 årene. Forteller Idrettslærer Frode Hartviksen.

- På de turene vi har hatt har vi lært mye, for eksempel, på turen til Trysil hadde vi slalåm- og telemarkskurs. Jeg er veldig fornøyd med disse turene for det er avveksling fra å være på skolen hele dagen og vi lærer masse. Om ikke så lenge skal vi på kanotur, noe som jeg ser veldig frem til. Det eneste som er dumt med idrettslinja er at du må skaffe deg alt utstyret du trenger selv. Så når vi skulle til Trysil måtte jeg kjøpe nye ski og annet utstyr som skulle brukes en uke. Men det blir vel som at man må kjøpe de bøkene man skal ha hvis man går andre linjer. Ingenting i livet er gratis, ler Line.

På idrettslinja legges det vekt på allsidighet, selv om mye av treningen består av ballspill. Her i Eidsvoll har vi stor kunstgress bane hvor mye av utendørs treningen foregår, og det er egen sal for de som går idrett som skal trene innendørs. I 1. klasse (grunnkurs) er det innslag av flere forskjellige idretter mens i 2. og 3. klasse fordyper man seg innen én eller to idretter.

- Vi har mange arrangementer på idrettslinja, blant annet har vi kamper mot andre skoler som har idrettslinje. Da bruker vi ofte kunstgressbanen til å ha fotballkamper på og Eidsvollhallen til håndballkamper. Det er disse to idrettene vi spiller mest når vi har kamper mot andre skoler. Men dette er kjempe gøy å vi blir kjent med mange andre som har samme interesse. Det er også ordnet slik at hvis du skal på noen turer med klassen så du blir borte fra skolen en stund får man ”idretts permisjon”. Forteller Line.

Etter videregående er det mange som velger alt annet enn å studere videre med idrett, men det er også mange som velger å gå på Norges idrettshøyskole for å studere videre på idrett for å kanskje bli idrettslærer. Merete Bjerke, Frode Hartviksen og Trine Kalsæg D’Eugenio har alle gått på Norges idrettshøyskole i minst 3 år å de har i dag undervist fra alt til 6 til 13 år i idrettsfag. Alle er fornøyd med jobben sin og mener at elevene på idrett også virker fornøyde. Det er bra med idrett at man kan velge fritt etter man er ferdig, man er ikke bundet til å studere noe man ikke vil. Men man kan velge fritt hva man vil gjøre.
  

- Jeg har lyst til å bli noe som idretts psykolog, fysioterapeut eller terapeut innenfor idrettsskader men jeg har ikke helt bestemt meg hva. Derfor er det så bra å gå idrett for her får jeg studiekompetanse og har mulighet til å bli hva jeg vil ikke nødvendigvis innenfor idrett men hvis jeg vil bli eiendomsmegler så kan jeg det. Bare det å vite at jeg har så bredt valg etter videregående er veldig betryggende. Sier Line

Hvis du er lei skolen men samtidig vil studere videre og ikke vet helt hva du vil bli, er kanskje idrett linja for deg. Her vil du ha en varierende skolehverdag med mye aktivitet og du kan fortsatt ha de vanlige allmennfagene som Norsk, naturfag osv. men du slipper å ha økonomi og noen andre tunge fag. På idrett vil du dra på mange turer i løpet av året og du får møte mange nye mennesker når det arrangeres kamper mot andre skoler. Sett i gang å velg. Bedre å velge for tidlig enn for sent.


Kilder: http://www.bibelskolen.no/index.php?section=artikler&cat=48&id=2356
http://search.msn.no/images/results.aspx?q=ski&FORM=MSNH&CP=65001

Tilbake til forsiden | Sport

Kommentarer til saken:

Ingen har kommentert denne saken

Har du en kommentar?

Navn:
Tittel:
Kommentar:
Bilde:
Gjenta bokstavene i bildet:
RSS Siste nytt
• Opel Vectra
• Misubishi Space Star
• Chevrolet
• Ford Focus
• Toyota Avensis 2010 modell
• Dataer Under 4,300 kroner
• Kurt Davis
• Storhamar vålerenga
• Storhamar vs Sparta
• Skellefteå vs storhamar
• Frisk Asker vs Storhamar
• AIK vs SIL
• AIK vs SIL
• Storhamar vs skellefteå
• Manglerud star vs storhamar
• VIF VS SiL
• StorHamar vs OCELÁŘI TŘINEC
• Sparta mot Frisk Asker
• Ishocky sesongen er igang
• JUDO
• Utenlandske rytmer,dans og sang gir nytt liv
• Er 3.14 et bevis på illuminati?
Andre nyheter
Annonser

Copyright © www.nettavis.net | Løsningen er utviklet av XOIP Communications | Hostet av www.romerike.com
Ansvarlig redaktør: Ragnvald Holst-Larsen | Journalist: Stig Øien | Mediaelever ved Eidsvoll VGS bidrar med artikler.

Vil du annonsere på nettavis.net?